Elsemarijn Brouwer

~ Kijken in het hier en nu om het verleden een plaats te geven naar een hoopvolle toekomst toe te werken ~

Mijn persoonlijke missie

Mijn naam is Elsemarijn Brouwer en sinds 2018 lid als maatschappelijk werkster en systeemtherapeut van het expertise team van Boekema & Smouter.

In 2003 ben ik begonnen met de opleiding MBO sociaal pedagogisch werk. In 2007 ben ik begonnen met de opleiding maatschappelijk werk. Gedurende mijn MBO en HBO opleiding heb ik gewerkt als groepsbegeleider bij Stichting de Trans in Rolde. Voor mijn tien maanden stage voor de opleiding HBO maatschappelijk werk koos ik voor TBS kliniek Veldzicht. Er ging een wereld voor mij open.

Zoals de Trans mijn een eerste kennismaking gaf met de zorg, gaf mijn stage bij Veldzicht mij een hele andere kijk op de wereld. En ook op mijn verdere loopbaan. Ik kwam er achter dat de gedwongen hulpverlening het beste bij mij past. Continu op zoek naar de kleine dingen die nog veranderingen teweeg kunnen brengen.

‘Als systeemtherapeut bekijk je alles vanuit de samenhang en context.

Je richt je op de krachten en mogelijkheden, op wat mensen goed doen’

In 2008 ben ik aan de slag gegaan als sociotherapeut binnen Duurzaam Verblijf, een kliniek voor mensen uit Amsterdam en Rotterdam met de ernstigste vorm van schizofrenie en verslavingsproblematiek. Die middels een RM zijn opgenomen. Een ontzettend boeiende werkplek waar geen dag hetzelfde is. In 2009 kreeg ik de kans om binnen Duurzaam Verblijf aan de slag te gaan als maatschappelijk werker op de opname- en crisisafdeling. Ik ging wekelijks bij gezinnen op bezoek en sprak de meest uiteenlopende patiënten. Wederom keken we naar kwaliteit van leven. Welke kleine dingen kunnen wij nog veranderen en vooral verbeteren.

In 2011 ben ik begonnen met de opleiding systeemtherapie. Ik zocht meer verdieping in mijn werk. Waar liggen de krachten van het individu en het systeem. Ik ben ook van mening dat wij van nature geen zwakte hebben die zich niet tot kracht kan ontwikkelen.

Je besteedt als systeemtherapeut veel aandacht aan hoe mensen met elkaar omgaan en hoe de communicatie tussen mensen is. Systeemtherapie besteedt aandacht aan de drie tijdsdimensies: zowel het verleden, het heden als de toekomst zijn belangrijk. Je kijkt in het hier en nu om zo het verleden te begrijpen en een plaats te geven, om zo naar een hoopvolle toekomst toe te werken.

Als systeemtherapeut ben ik gedreven, analytisch, betrokken en heb ik een positieve instelling. Daarnaast ben ik breed inzetbaar.

~ Zorg voor Professionals ~